Groen oost
Groen oost
  • home
  • Nieuws
  • Groen in Oost
  • kaart
  • wandelroutes
  • Projecten
  • Zoeken

Fien's Moestuin

Het begon met een krop sla, illegaal gepoot in een groenstrook in de woonwijk Rijnsweerd. In een gesprek met een medewerker van Stadsbedrijven leerden de bewoners dat ze dit hele stuk groen zelf mochten beheren. En die handschoen pakten ze op! De gemeente snoeide het opschot en strooide houtsnippers als ondergrond. De bewoners zetten er bakken neer met eetbaar groen. En voila, Fien's Moestuin, vernoemd naar de achterliggende Fien De La Marlaan, zag het licht. De bakken zijn hoog, zodat je er makkelijk bij kunt (en honden niet). Volgens bewoners Lisette en Daniël weten de kinderen uit de buurt de plek goed te vinden. "Ze zien hoe groente en fruit groeit, leren wat je kunt plukken (rucola sla voor op je pizza) en kunnen er lekker spelen, bijvoorbeeld in de hut van wilgentenen. De moestuin is een ontmoetingsplek voor de hele buurt. In onze appgroep staan 14 namen van bewoners die een handje helpen bij het onderhoud. En er woont zelfs een kabouter in onze tuin achter een piepklein geel deurtje, maar dat moeten wandelaars zelf maar komen ontdekken!"

Lees meer »

Fransestraat

Op verzoek van bewoners van de Lodewijk Napoleonbuurt zijn bij het opnieuw bestraten van de Fransestraat vier groenvakken gemaakt. Er zijn wilgen geplant, een aantrekkelijke boom voor insecten. In december heeft een groep van twintig buurtgenoten de vakken verder ingeplant met een rijke variatie aan vaste planten die goed zijn voor bijen, insecten en vogels. Rond de bomen o.a. tijm, wolksmelk, verbena, aster, heuchera en wat grassen, en langs de gevels van de schuurtjes klimmers als druif, trompetbloem, clematis, vijg en pruikenboom. De straat is daardoor minder stenig, wat in de hete zomers de buurt koelt, een aangenaam bijeffect van de beplanting. Tussen alle planten zijn bollen in de grond gestopt. Bij alle beplanting is zoveel mogelijk gekozen voor inheemse en biologische gekweekte soorten.

Lees meer »

Buurtbollenveld

Een rijtje bomen langs de Prins Hendriklaan vlak bij het beroemde Rietveldhuis stond jarenlang te verpieteren in krappe en slecht onderhouden perkjes. Een doorn in het oog van bewoners en passanten. Met hulp van Groen Oost hebben de bewoners Rutger Amons en Geert Bakker de gemeente via het initiatievenfonds gevraagd om het op te knappen. En dat is gelukt! Er is één grote groenstrook gemaakt van 50 meter lang (met hergebruik van stenen en banden). Nieuwe aarde erop, een half miljoen bollen erin en daar bovenop een laag met kruidenmengsel. Naar verwachting goed voor een immense bloemenzee zodra de lente aanbreekt. De Keukenhof in Oost? In ieder geval een impuls voor de biodiversiteit.

Lees meer »

Margrietenveld

Prachtige groenstrook halverwege het jaagpad langs de Kromme Rijn, achter het sportcomplex van FC Utrecht, in de volksmond ook wel ‘Margrietenveld’ genoemd. Het wordt ecologisch beheerd met een aangepast maaibeleid gericht op vergroting van de biodiversiteit. Het is een walhalla voor dag- en nachtvlinders en in de winter een schuilplaats voor vele soorten insecten.

Lees meer »

Watervogeltuin

Bewoners in de Watervogelbuurt hebben deze groenstrook langs de Laan van Soestbergen omgetoverd tot een oase voor bijen, vlinders en andere insecten. Het tuinontwerp voorziet in groene en bloeiende planten in alle seizoenen wat zeer aantrekkelijk blijkt voor insecten. Die komen af op de vlinderstruik en het met bijenmengsel ingezaaide middenstuk. Ook de kruidenhoek (in bloeitijd) is erg populair bij bijen en vlinders zoals koolwitjes, admiraalvlinders en dagpauwogen. Verder trekt de tuin veel lieveheersbeestjes en is er een rijk bodemleven is. Zelfs een mol heeft er een territorium gevonden.

Lees meer »

Homeruslaan

Sinds 2013 beheren de bewoners van een deel van de Homeruslaan het stukje gemeentegroen aan de voorzijde van het voormalige Stedelijk Gymnasium (nu basisschool De Odyssee), Homeruslaan 40. Deze ‘voortuin’ was in die tijd gevuld met  saaie onderhoudsarme struiken. Een actieve laanbewoner heeft destijds het initiatief genomen om de tuin aan te passen. De gemeente heeft – in overleg met ons - voor de eerste beplanting gezorgd. Een vast clubje bewoners steekt sindsdien de groene handen uit de mouwen, één keer per maand op zaterdagochtend. Een uurtje werken en daarna nog een kop koffie waarbij wel en wee in de laan wordt bijgehouden. We hebben goede contacten met de gemeente. We hoeven maar te vragen (bollen, plantjes, groot snoeiwerk) en het wordt geregeld!

Lees meer »

Meld je aan!

Onmisbare schakels in het groene netwerk in Oost zijn de vele bewonersgroepen die zelf en/of in samenwerking met de gemeente stukjes groen beheren. Groen Oost zet ze op de kaart! Ben je betrokken bij een groengroep die nog niet op deze kaart staat? Laat ons per mail weten!

Lees meer »

IBB moestuin

Op het binnenterrein van het IBB studentencomplex is een moestuin met 12 tuintjes. Deze worden door verschillende woonunits onderhouden. Elk jaar komen de tuintjes vrij en mogen woonunits aangeven of ze (weer) een tuintje willen. Zo kunnen de studenten door eigen vlijt verse groenten en fruit in hun salades verwerken.

Lees meer »

Minibos Uithof

Een Tiny Forest op de Uithof, een in 2019 aangeplant minibos met 600 inheemse bomen ter grootte van een tennisveldje. De studenten van de biologenvereniging onderhouden dit levende 'studieboek', mede om er universitair onderzoek te kunnen doen.

Lees meer »

Rijnsweerd

Door bewoners onderhouden groenstrook langs de Louis Bouwmeesterlaan vol planten, rozenbottels, (sier)appeltjes, een hazelaar en een vlierbes, aantrekkelijk voor vlinders, hommels, vogels, eekhoorns en egels.

Lees meer »

Albrachthof

Verscholen tussen de Bloemstraat en de Bolstraat ligt het Albrachthof (1986) dat door buurtbewoners wordt onderhouden. De drie grote borders zijn in 2006 aangelegd op het voorheen versteende plein, waarvan het beeld 'Het Geheim van Joop Wouters' de kern vormt. Het groenplan voorziet in bloeiende planten gedurende het hele seizoen. Je vindt er meer dan 300 soorten planten, egels, kolibrievlinders en zelfs puttertjes (vogels). Een oase midden in Oudwijk!Bekijk hier het filmpje op RTVU.

Lees meer »

Rietveldhof

Een aantal groenstroken rond de woningen nabij het wereldberoemde Rietveldhuis worden al door bewoners beheerd. Een groep bewoners gaat een plan maken om ook het binnenpleintje op te knappen. Meer groen, meer plekken om elkaar te ontmoeten of een boekje te lezen, liefst met meer waterberging, bijvoorbeeld in een vijvertje of fontein. We zijn benieuwd!

Lees meer »

Waterhoenhof

Het hofje tussen de Gansstraat en de Kromme Rijn heeft dankzij bewoners twee rijen bloembakken gekregen. Goed voor bijen, vlinders en vogels, en vooral een fijner leefklimaat voor bewoners zelf.

Lees meer »

Minstroomoever

Op meerdere plekken langs de oever van de Minstroom achterlangs de Zonstraat steken omwonenden de handen uit de mouwen. De oeverbeplanting van dit historische stroompje is gevarieerd, zodat er altijd wel iets bloeit, bessen draagt of de voorbijganger met spectaculaire herfstkleuren verrast. Er staan bijenhotels en nestkasten, en er is zelfs rekening gehouden met waterdiertjes die op de oever willen komen, de zogenoemde uittreedplaatsen.

Lees meer »

Vogelbosje

Het Vogelbosje ligt waar Park Oosterspoorbaan de Abstederdijk kruist, nabij Tuindervereniging Abstede. Bewoners hebben een natuurvriendelijk plan voor het 'Vogelbosje' gemaakt.  Een ecologisch beheerd stukje stadsnatuur, aantrekkelijk voor voor insecten, vogels en andere dieren.

Lees meer »

Abstederhof

Via een steegje vanaf de Abstederdijk betreed je een jaren '70 woonerf dat door bewoners is vergroend. Vroeger lagen hier de vruchtbare tuindersgronden van Abstede, de groentetuin van de (binnen)stad.

Lees meer »

Minhof

De woningen aan de Minhof zijn gebouwd in de jaren '70 op de oude hoveniersgronden van Abstede. Bewoners onderhouden hier een aantal plantvakken, waar voorheen alleen maar parkeervakken waren.

Lees meer »

Wulpstraat

Een verrassend groene plek achter de woningen aan de Oosterkade, Gansstraat en de Albatrosstraat. Een mooi open veld omzoomd door bloeiende struiken en grote bomen. De plek is verboden voor honden, dit is slim opgelost door een 'veerooster' waar je overheen moet om op het veld te komen.

Lees meer »

Ringslangenbos

Het Ringslangenbos ligt achter de Botanische Tuinen op de Uithof. Het is een levend laboratorium voor studenten en wetenschappers, zeven hectare groot. Er zijn zo'n 20 slangenbroedhopen aangelegd, ideaal voor (ongevaarlijke) ringslangen. Vrij toegankelijk.

Lees meer »

Hof van Eden

Langs de Koningsweg, verscholen tussen de Scouting Utrecht en het jeugdcomplex van FC Utrecht ligt Hof van Eden, een natuurgebied annex kwekerij met een rijk assortiment aan stokoude inheemse gewassen zoals de Schotse aardbei en Strandkool. Hof van Eden zet zich in voor het behoud van de biodiversiteit conform het door 200 landen getekende Biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro (1992). Meer informatie op de website van Hof van Eden (Court of Eden).

Lees meer »

Rembrandtkade

In 2018 heeft een lange rij parkeervakken plaatsgemaakt voor een groenstrook die doorloopt tot aan de Zilveren Schaats. In het voorjaar is het ingezaaid met ecologisch wilde bloemen zaad, dat in 2020 op grote schaal zal ontkiemen tot bloemenzee. De groenstrook wordt beheerd door bewoners van de Frederik Hendrikstraat aan de andere kant van het water (de Minstroom).

Lees meer »

Provincietuin

Oost heeft veel verborgen stukjes natuur, zoals deze tuin van het voormalige provinciehuis (1978) in Rijnsweerd waar nu 700 studenten wonen in wat sinds 2012 SSH Utrecht ‘De Sterren’ heet. De tuin - naast Park Bloeyendael - ademt nog die oude sfeer, vooral in herfst als de bladeren kleuren. Bruggetjes, slingerende paadjes en stenen muurtjes met mos begroeid, prachtig!

Lees meer »

Stolberglaan

Langs de Stolberglaan, aan de zijkant van de begraafplaats St Barbara, beheren bewoners de groenstrook. Via het wandelpaadje kun je een bruggetje over richting Bloeyendael.

Lees meer »

Prins Hendriktuin

De groenstrook achter de huizen aan de Prins Hendriklaan, waar vroeger de gedekte weg richting fort Vossegat (nu Kromhoutkazerne) liep, wordt sinds 2001, na het tekenen van een beheerovereenkomst met de gemeente, door bewoners beheerd. De groenstrook is niet open voor publiek, maar vanaf de Erasmuslaan en de Louis Bouwmeesterlaan kun je genieten van de natuur. Lees hier meer info over de achtergond en historie van de Prins Hendriktuin.

Lees meer »

Antoniushof

Op het binnenterrein van het voormalige Antoniusziekenhuis langs de Prins Hendriklaan hebben bewoners een groene (openbare) tuin aangelegd. Van oudsher nestelen zich rond het plein vleermuizen en gierzwaluwen. Bezoek de website van Antoniushof voor meer info.

Lees meer »

Hobbemaplein

Het parkje op het Hobbemaplein in de Schildersbuurt met in het midden het bronzen beeld van Renaissance schilder Jan van Scorel, gemaakt door Herman Janzen in 1985. Het parkje is geadopteerd door de Woningbouwvereniging Utrecht (91 woningen).

Lees meer »

De Driehoek (UBV)

De studentenvereniging van de biologen (UBV) beheert sinds 1975 een groengebied op de Uithof genaamd De Driehoek met veel bijzondere diersoorten, zoals de ringslang, de ijsvogel en de zeldzame kamsalamander. Daarnaast beheert de Utrechtse Biologen Vereniging een aantal bijenvolken. De Driehoek kent verschillende vegetatietypen: een essenhouthakwal aan de oostzijde en een divers, bloemenrijk hooiland in het zuidelijke deel. Ook kent de zuidzijde een voor amfibieën interessante vijver: ‘de kikkerpoel’. Het noordelijke gebied is sterk verruigd met veel wilgen-, braam- en brandnetelgroei. Het huidige beheer van de Driehoek spitst zich toe op het behouden van het natuurgebied als rustgebied voor de flora en fauna en het behoud van cultuurhistorische elementen zoals de ongeveer 175 jaar oude essenhakhoutwal.

Lees meer »

Ostadeplein

Met dank aan de buurtconciërge is het groen op en rond het Ostadeplein in de Schildersbuurt uitgebreid met beplantte boomspiegels en bloembakken langs de wegen.

Lees meer »

Vergroening Singels

De Initiatiefgroep Vergroening Singel is een bewonersgroep die eind 2013 - na een brainstormsessie met zo’n twintig enthousiaste medebewoners - een samenhangend voorstel met groene ideeën heeft uitgewerkt om de flora en fauna in en rond de Malie- en Tolsteegsingel te verbeteren. Meer info vind je op de website van Singel030.

Lees meer »

Minervaplein

Sinds 1995 beheren bewoners het groen langs het plein en de school (het oude gymnasium, nu basisschool).

Lees meer »

Natuurlint

Een actieve groep buurtbewoners en vrijwilligers rond de Oosterspoorbaan in Utrecht, verenigd in de Werkgroep Natuurlint, zet zich sinds 2015 in voor een groene ontwikkeling en het beheer van de westzijde van de voormalige spoorbaan. Het lint strekt zich uit over een afstand van ongeveer 900 meter, vanaf de Koningsweg tot aan de Singel. Een groene strook met vooral inheemse planten die leefgelegenheid biedt aan allerlei dieren. Hierdoor ontstaat er een ecologische verbinding tussen de verschillende groengebieden, van de rand van de stad (de Kromme Rijn en Amelisweerd) via de Minstroom tot aan de Singel. Vogels, insecten, kleine zoogdieren en reptielen vinden er hun voedsel, kunnen zich hier voortplanten en vinden hun schuilplekken. Hiermee komt de natuur vanuit het buitengebied de stad in. Kool-,  en pimpelmezen nestelen al in door kinderen gemaakte nestkasten en de gespotte juffers, libellen en de (vlinder) Koninginnepage zijn een indicatie dat we op de goede weg zijn. Bezoek de webpagina van Natuurlint.

Lees meer »

Wilhelminapark

Het Wilhelminapark is een van de mooiste stadsparken van Nederland en een belangrijk rustpunt voor de bewoners van de omliggende wijken. De contouren van het oorspronkelijke, meer dan honderd jaar oude park zijn nog goed zichtbaar. Het Wilhelminapark is niet voor niets tot monument uitgeroepen. De Stichting Wilhelminapark is in 1992 opgericht met het doel om het karakter, de sfeer en de kwaliteit van het park te borgen. De Stichting volgt actief alle ontwikkelingen rondom het park en probeert waar nodig invloed uit te oefenen op de besluitvorming. Bezoek de website van het Wilhelminapark.

Lees meer »

Volkstuinen Abstede

Het volkstuinencomplex Abstede heeft een lange historie. Waren het vroeger tuinders die hier hun brood verdienden met winterspinazie en rode kool, tegenwoordig zijn het vooral natuurliefhebbers die voor hun plezier  groente verbouwen of op een bankje genieten van de landelijke rust.  Op de Abstederdijk 180a en 188/190 staan twee oude boerderijen. Op nummer 180a was het hoveniersbedrijf van de familie Stroes. Tot zijn dood in 1985 bleef de laatste telg van deze familie, Gerardus Stroes jr. in de boerderij wonen. Hij gaf stukjes land in bruikleen aan bewoners van de omliggende straten die er een volkstuin begonnen. Het Stroesterrein is sinds 1982 onderdeel van de Tuindersvereniging Abstede. Bezoek de website van deze volkstuinen.

Lees meer »

Amelisweerd

Amelisweerd is een rivierbos verscholen in een bocht van de Kromme Rijn. Dit oude loofbos op kleigrond is uniek in Nederland. In het bos liggen de oude ridderhofsteden Oud- en Nieuw-Amelisweerd en Rhijnauwen. De landgoederen werden in de 19e en 20e eeuw door de gemeente Utrecht aangekocht om tot stadsuitbreiding te komen. Het bos telt vele reusachtige eiken en beuken, sommige eiken zijn wel meer dan tweehonderd jaar oud. De grootste exemplaren, met soms wel een stamomtrek van meer dan vier meter, staan aan de rand van het bos, waar meer licht en zuurstof is. Bezoek de website van de Vrienden van Amelisweerd.

Lees meer »

Krommerijnpark

Een park voor wandelaars, sporters, kanoërs, senioren van Huize Swellengrebel en bewoners van het buurtje Lodewijk Napoleonplantsoen. Een park waar je overdag in een theeschenkerij kan genieten van het uitzicht op de Kromme Rijn en van de gezelligheid. Een park met veel contrasten: modern bij Galgenwaard, romantische bij Rijnauwen. Oevers vol margrieten. Een park dat aansluit op Amelisweerd en de Lunetten. Bezoek de website van het Krommerijnpark.

Lees meer »

Minstroom

De smalle watergang Minstroom is een van de overblijfselen van een drassig gebied waarin ooit brede rivieren en smallere zijstromen kronkelden. De geschiedenis van de beek begon zo’n 900 jaar geleden. Vanaf dat moment woonden er mensen langs die gebruik maakten van de vruchtbare riviergrond. Die hoveniershistorie is op veel plaatsen zichtbaar. De Werkgroep Herstel Leefbaarheid Oude Stadswijken Utrecht (PDF) zette zich in voor het behoud van het historisch aanzicht van de Minstroom. Het duurde tot 2013, maar toen verklaarde de gemeente dit gebied tot het eerste groen beschermd stadsgezicht van Utrecht. Bezoek de website van de Minstroom.

Lees meer »

Park Bloeyendael

Het park ligt aan de oostkant van de stad en wordt begrensd door Fort De Bilt-Zuid, het riviertje de Biltse Grift, kantorenpark Rijnsweerd-Noord en het Provinciehuis.  Natuurpark Bloeyendael (ca 8 ha) is in de winter van 1975/1976 door de gemeente Utrecht aangelegd in de vroegere Johannapolder en heeft zich ontwikkeld tot een fraai natuurgebied met een interessante flora en fauna. Je vindt er geen gladgeschoren gazonnen en picknickplaatsen, wel prachtige wandelpaden, bloemenweiden, een heemtuin, een wildakker, een waterlelievijver en een imkerij. Bekijk de website van Park Bloeyendael.

Lees meer »

Zilveren Schaats

Verscholen tussen de Waterlinieweg en de Frederik Hendrikstraat ligt het natuurgebied de Zilveren Schaats, ruim 3 ha groot. Het terrein met wallenpatroon is gevormd in de 19de eeuw met de aanleg van een gedekte verbindingsweg tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinieforten De Bilt en Vossegat (nu Kromhoutkazerne). Het natuurgebied ontleent haar naam aan de voormalige 19de eeuwse schaatsclub de Zilveren Schaats. Het gebied is nu een thuis voor unieke soorten zwammen, grassen, waterplanten en vogels. Een kudde Maasduinschapen begraast de weides en imkerij de Zilveren Bij houdt hier een aantal bijenvolkeren. Sinds 1998 beheert de bewonersvereniging het gebied samen met de gemeente en het waterschap. Bezoek de website van de Zilveren Schaats.

Lees meer »

Oosterspoorbaan

De High Line van Utrecht. De Oosterspoorweg is in 1874 aangelegd als verbinding tussen Utrecht en Hilversum. Het deel ten zuiden van het Spoorwegmuseum verloor haar functie en vroeg om een nieuwe ontwikkeling. Op 22 januari 2017 werd Park Oosterspoorbaan officieel geopend. Een verbinding tussen de binnenstad van Utrecht en het Kromme Rijngebied. Een prachtig park met vele buurt initiatieven om het een nog mooiere plek voor de hele buurt te maken. Bezoek de website van Park Oosterspoorbaan.

Lees meer »

Dierenweide Abstede

Tussen de huizen van de Notenbomenlaan en de Abstederdijk ligt een kleine wei waar buurtbewoners schapen, geiten, ganzen, eenden, konijnen en kippen houden.  Stichting Dierenweide Abstede beheert met 25 vrijwilligers de dierenweide met als doel: behoud van groen en stadskinderen leren met (boerderij)dieren om te gaan en ze te verzorgen. Bezoek voor informatie de website van de Dierenweide.

Lees meer »

De Wilg

De Wilg ondersteunt mensen met een lichte beperking, verstandelijk of psychisch, in het (weer) actief meedoen in de maatschappij. Op het terrein staat een tuinkas met daarom heen een moestuin die onderhouden wordt door de bezoekers van De Wilg. Bezoek de website van De Wilg.

Lees meer »

Tivolituin

De naam Tivolituin verwijst naar de negentiende eeuwse tuin die begrensd werd door de Nachtegaalstraat, Wittevrouwensingel en Kruisstraat. In de Tivolituin wordt veel getuinierd met inheemse planten, verschillende Biotopen zoals een moerasvijver, houtwal, droog/zonnige stukjes, schaduw/vocht en hooiland met fruitbomen.

Lees meer »

ATV Stadion

 ATV Stadion is een volkstuincomplex aan de rand van Utrecht, ingebed tussen Park Bloeyendaal en De Bilt-Zuid, in de luwte van A27/A28 aan de Oostbroekselaan. Hier kan elke tuinliefhebber op zijn eigen manier, met behulp van duurzame methodes, aan de slag. Er zijn moestuinen en bloementuinen, tuinen met en zonder huisje, schooltuinen, composthopen, insectenhotels, ringslanghopen, bijenclub 'De Zwerm' en er is een vlindertuin in aanleg. ATV Stadion is een oase van rust en ruimte, van groente en gras, van bloemen en dieren. Het complex wordt omzoomd door flinke sloten, aan de oostkant door het riviertje de Grift. Bezoek de website van ATV Stadion.

Lees meer »

Koningshof

In 2012 organiseerde een groep bevriende landschapsarchitecten een expositie in een braakliggend kassencomplex aan de Koningsweg in Utrecht. Het idee: aandacht vragen voor de onbruik geraakte stukken land aan de stadsrand van Utrecht. Daar waar eeuwenlang het fruit en de groenten voor de stad werden geteeld. Op deze dag werd een pact gesloten tussen de vrienden en de eigenaar, om het historische agrarische gebied nieuw leven in te blazen om zo voedsel weer dichter bij de stadsmensen te kunnen brengen. Om het voedselbewustzijn te versterken organiseert Koningshof workshops, excursies, markten, evenementen, filmavonden en debat. En je kunt er verse groenten kopen. Bezoek de website van de Koningshof.

Lees meer »

Rosarium

Het rosarium van Utrecht ligt net buiten het Wilhelminapark. In de jaren 1887 en 1888 kocht de gemeente Utrecht de buitenplaatsen Het Hogeland en het Oudwijkerveld aan om er aantrekkelijke woningen voor de gegoede burgerij te bouwen. Een park maakte hier deel van uit. De landschapsarchitect H. Copijn won de prijsvraag voor de inrichting van het park, dat ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 omgedoopt werd tot Wilhelminapark. In 1913 werd het park uitgebreid met een rosarium naar ontwerp van J.J. Denier van der Gon met in het midden een fraaie fontein in de vorm van een granaatappel. Bezoek de website van het Rosarium.

Lees meer »

Botanische Tuinen

De Tuinen dateren van 1639 en zijn daarmee één van de oudste Nederlandse botanische tuinen. De functie van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht is in ruim 375 jaar wel veranderd. Naast ondersteuning van onderwijs en onderzoek speelt ook natuurbescherming, vooral in internationaal verband, een belangrijke rol. Bij de Botanische Tuinen werken 20 mensen. Daarnaast krijgen we hulp van 60 vrijwilligers die onder andere onze bezoekers ontvangen en verantwoordelijk zijn voor de kaart- en winkelverkoop. Verder zijn 20 vrijwilligers behulpzaam bij het onderhouden van de tuin, het schilderen van bankjes of het maken van voorzieningen voor het publiek. Bezoek de website van de Botanische Tuinen.

Lees meer »

Tuinderij Amelis'Hof

Tuinderij Amelis’Hof is een 18de eeuwse moestuin van circa 1 hectare groot waar sinds 1984 op biodynamische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld. Op de historische grond groeien zo’n 60 verschillende groenten, 25 soorten kruiden, klein fruit en vele bloemen met de rijke smaak en geur van vroeger. Het zijn bekende producten, maar ook vergeten groenten als oerprei, eeuwig moes en winterbroccoli en ouderwetse groenten als snijbiet (warmoes), spekbonen, zilversteel, pastinaak en aardpeer. De tuinderij werkt samen met Stichting Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd om deze historische moestuin in stand te houden . Bezoek de website van Amels'hof.

Lees meer »

Joke Smitplein

 De buurt Buiten-Wittevrouwen in Oost ontleent haar naam aan het Wittevrouwenklooster dat in de Middeleeuwen in het oostelijke deel van de ommuurde stad stond. De Witte Vrouwenpoort bood toegang tot de stad en vormde het eindpunt van een eeuwenoude route tussen De Bilt en Utrecht. In de jaren '80 sloopte de gemeente de oude ambachtsschool en bouwde er een woningencomplex. De Groengroep van de bewonersvereniging onderhoudt het groen op en rond het Joke Smitplein. Bezoek de website van de bewonersvereniging Joke Smitplein.

Lees meer »
  • (1 / 2)
  • 1
  • 2
© 2018 GROEN OOST | Contact