In Oost zetten veel bewoners zich actief in om de wijk te vergroenen. Ze beheren een groenstrook, park, hofje, tuinkas, binnenpleintje of moestuin, veelal in samenwerking met de gemeente. We hebben er meer dan zestig 'op de kaart' gezet, en gelukkig, het netwerk van groenbeheerders breidt zich uit. Staat jouw groene initiatief er nog niet bij? Neem contact met ons op, we komen graag langs!

Minibos Uithof

Een Tiny Forest op de Uithof, een in 2019 aangeplant minibos met 600 inheemse bomen ter grootte van een tennisveldje. De studenten van de biologenvereniging onderhouden dit levende 'studieboek', mede om er universitair onderzoek te kunnen doen.

Lees meer »

Rijnsweerd

Door bewoners onderhouden groenstrook langs de Louis Bouwmeesterlaan vol planten, rozenbottels, (sier)appeltjes, een hazelaar en een vlierbes, aantrekkelijk voor vlinders, hommels, vogels, eekhoorns en egels.

Lees meer »

Albrachthof

Verscholen tussen de Bloemstraat en de Bolstraat ligt het Albrachthof (1986) dat door buurtbewoners wordt onderhouden. De drie grote borders zijn in 2006 aangelegd op het voorheen versteende plein, waarvan het beeld 'Het Geheim van Joop Wouters' de kern vormt. Het groenplan voorziet in bloeiende planten gedurende het hele seizoen. Je vindt er meer dan 300 soorten planten, egels, kolibrievlinders en zelfs puttertjes (vogels). Een oase midden in Oudwijk!Bekijk hier het filmpje op RTVU.

Lees meer »

Waterhoenhof

Het hofje tussen de Gansstraat en de Kromme Rijn heeft dankzij bewoners twee rijen bloembakken gekregen. Goed voor bijen, vlinders en vogels, en vooral een fijner leefklimaat voor bewoners zelf.

Lees meer »

Vogelbosje

Het Vogelbosje ligt waar Park Oosterspoorbaan de Abstederdijk kruist, nabij Tuindervereniging Abstede. Bewoners beheren het 'Vogelbosje' zogenoemd omdat er veel vogels zitten. De drie bouwwerken van gestapelde stenen, geïspireerd door de Ecokathedraal van Le Roy, zijn aantrekkelijke verblijfplaatsen voor insecten.  Er ligt ook een boomstam van een grote conifeer die door een storm werd geveld en nu hier een tweede leven krijgt. Door de hekken rondom kun je het leven in het bosje bekijken.

Lees meer »

Abstederhof

Via een steegje vanaf de Abstederdijk betreed je een jaren '70 woonerf dat door bewoners is vergroend. Vroeger lagen hier de vruchtbare tuindersgronden van Abstede, de groentetuin van de (binnen)stad.

Lees meer »

Minhof

De woningen aan de Minhof zijn gebouwd in de jaren '70 op de oude hoveniersgronden van Abstede. Bewoners onderhouden hier een aantal plantvakken, waar voorheen alleen maar parkeervakken waren.

Lees meer »

Wulpstraat

Een verrassend groene plek achter de woningen aan de Oosterkade, Gansstraat en de Albatrosstraat. Een mooi open veld omzoomd door bloeiende struiken en grote bomen. De plek is verboden voor honden, dit is slim opgelost door een 'veerooster' waar je overheen moet om op het veld te komen.

Lees meer »

Ringslangenbos

Het Ringslangenbos ligt achter de Botanische Tuinen op de Uithof. Het is een levend laboratorium voor studenten en wetenschappers, zeven hectare groot. Er zijn zo'n 20 slangenbroedhopen aangelegd, ideaal voor (ongevaarlijke) ringslangen. Vrij toegankelijk.

Lees meer »

Rembrandtkade

In 2018 heeft een lange rij parkeervakken plaatsgemaakt voor een groenstrook die doorloopt tot aan de Zilveren Schaats. In het voorjaar is het ingezaaid met ecologisch wilde bloemen zaad, dat in 2020 op grote schaal zal ontkiemen tot bloemenzee. De groenstrook wordt beheerd door bewoners van de Frederik Hendrikstraat aan de andere kant van het water (de Minstroom).

Lees meer »

Provincietuin

Oost heeft veel verborgen stukjes natuur, zoals deze tuin van het voormalige provinciehuis (1978) in Rijnsweerd waar nu 700 studenten wonen in wat sinds 2012 SSH Utrecht ‘De Sterren’ heet. De tuin - naast Park Bloeyendael - ademt nog die oude sfeer, vooral in herfst als de bladeren kleuren. Bruggetjes, slingerende paadjes en stenen muurtjes met mos begroeid, prachtig!

Lees meer »

Hobbemaplein

Het parkje op het Hobbemaplein in de Schildersbuurt met in het midden het bronzen beeld van Renaissance schilder Jan van Scorel, gemaakt door Herman Janzen in 1985. Het parkje is geadopteerd door de Woningbouwvereniging Utrecht (91 woningen).

Lees meer »

De Driehoek (UBV)

De studentenvereniging van de biologen (UBV) beheert sinds 1975 een groengebied op de Uithof genaamd De Driehoek met veel bijzondere diersoorten, zoals de ringslang, de ijsvogel en de zeldzame kamsalamander. Daarnaast beheert de Utrechtse Biologen Vereniging een aantal bijenvolken. De Driehoek kent verschillende vegetatietypen: een essenhouthakwal aan de oostzijde en een divers, bloemenrijk hooiland in het zuidelijke deel. Ook kent de zuidzijde een voor amfibieën interessante vijver: ‘de kikkerpoel’. Het noordelijke gebied is sterk verruigd met veel wilgen-, braam- en brandnetelgroei. Het huidige beheer van de Driehoek spitst zich toe op het behouden van het natuurgebied als rustgebied voor de flora en fauna en het behoud van cultuurhistorische elementen zoals de ongeveer 175 jaar oude essenhakhoutwal.

Lees meer »

Ostadeplein

Met dank aan de buurtconciërge is het groen op en rond het Ostadeplein in de Schildersbuurt uitgebreid met beplantte boomspiegels en bloembakken langs de wegen.

Lees meer »

Vergroening Singels

De Initiatiefgroep Vergroening Singel is een bewonersgroep die eind 2013 - na een brainstormsessie met zo’n twintig enthousiaste medebewoners - een samenhangend voorstel met groene ideeën heeft uitgewerkt om de flora en fauna in en rond de Malie- en Tolsteegsingel te verbeteren. Meer info vind je op de website van Singel030.

Lees meer »

Krommerijnpark

Een park voor wandelaars, sporters, kanoërs, senioren van Huize Swellengrebel en bewoners van het buurtje Lodewijk Napoleonplantsoen. Een park waar je overdag in een theeschenkerij kan genieten van het uitzicht op de Kromme Rijn en van de gezelligheid. Een park met veel contrasten: modern bij Galgenwaard, romantische bij Rijnauwen. Oevers vol margrieten. Een park dat aansluit op Amelisweerd en de Lunetten. Bezoek de website van het Krommerijnpark.

Lees meer »

Minstroom

De smalle watergang Minstroom is een van de overblijfselen van een drassig gebied waarin ooit brede rivieren en smallere zijstromen kronkelden. De geschiedenis van de beek begon zo’n 900 jaar geleden. Vanaf dat moment woonden er mensen langs die gebruik maakten van de vruchtbare riviergrond. Die hoveniershistorie is op veel plaatsen zichtbaar. De Werkgroep Herstel Leefbaarheid Oude Stadswijken Utrecht (PDF) zette zich in voor het behoud van het historisch aanzicht van de Minstroom. Het duurde tot 2013, maar toen verklaarde de gemeente dit gebied tot het eerste groen beschermd stadsgezicht van Utrecht. Bezoek de website van de Minstroom.

Lees meer »

De Wilg

De Wilg ondersteunt mensen met een lichte beperking, verstandelijk of psychisch, in het (weer) actief meedoen in de maatschappij. Op het terrein staat een tuinkas met daarom heen een moestuin die onderhouden wordt door de bezoekers van De Wilg. Bezoek de website van De Wilg.

Lees meer »

Rosarium

Nos Jungunt Rosae (‘de rozen verenigen ons’), de eerste rozenvereniging van Nederland, vroeg in 1910 aan het stadsbestuur om bij het eind negentiende eeuw geopende Wilhelminapark een openbaar rozenpark aan te leggen, het Rosarium. Zulke parken waren in omringende landen in opkomst. Voor een terrein van circa één hectare zou de vereniging van kwekers een plan maken en vervolgens de rozen leveren, aanplanten en onderhouden. Tuinarchitect Denier van der Gon ontwierp het hofje met elf vakken en 144 bedden met ongeveer 150 rozensoorten. Een levend en vooral kleurrijk kunstwerk, met in het midden een fontein. Het Rosarium werd op 7 juni 1913 officieel geopend. Op zondagen melden zich 400 bezoekers per half uur, uit alle rangen en standen. Velen kwamen vanuit de binnenstad met de nieuwe tramlijn 2. Het park was een trekpleister van formaat! Parkwachters leidden alles en iedereen in goede banen.

Lees meer »

Joke Smitplein

 In de jaren '80 sloopte de gemeente de oude ambachtsschool (gebouwd in 1893) aan de Schoolstraat en bouwde er een woningencomplex. Deels koop, deels sociale huur. De Groengroep van de bewonersvereniging onderhoudt sindsdien het groen op en rond het Joke Smitplein. Bezoek de website van de bewonersvereniging Joke Smitplein.

Lees meer »

Speeltuin De Bloesem

De Bloesem is een historierijke buurtspeeltuin in Oudwijk. De mooi bewerkte toegangspoort zit aan de Bloesemstraat. De sociaal-makelaars van DOCK (vroeger Vooruit) helpen bewoners met het beheer en de organisatie van activiteiten. Aan de website wordt nog gewerkt.

Lees meer »

Uithovenier (Uithof)

De universitaire moestuinvereniging de Uithovenier ligt achter de Botanische Tuinen aan de Havardlaan. De ingang bevindt zich in de bocht van het fietspad na het bruggetje komende van de Uppsalalaan. Onze vereniging maakt deel uit van het jarenplan van de Universiteit Utrecht (UU). Medewerkers en studenten van de UU, het UMC en de Hogeschool Utrecht kunnen lid worden van de vereniging. Het complex telt vijfenzestig tuinen die door ca. 70 leden bewerkt worden. De grond is vruchtbare klei versneden met een laag bosgrond. Op sommige plekken moeten de kleibrokken nog bewerkt worden. Wat in het begin niet gemakkelijk is, vooral voor nieuwe leden.Lees hier meer over de Uithovenier

Lees meer »

De Nijvere Pier

Ecologische tuiniersvereniging de Nijvere Pier ligt tussen de Merenveldse weg (langs golfbaan Amelisweerd) en de spoorlijn. Het is een groen tuinenpark met grasland, paddenpoel, boomgaard (hoogstamfruit), gemeenschappelijke composthoop, takkenhoop en een imker met bijenstal. Er zijn geen faciliteiten als elektriciteit, gebouwtjes of toilet. Water om de tuin te begieten komt uit één van de vijf handpompen; voor drinkwater is er een tappunt. We tuinieren ecologisch: we bevorderen op natuurlijke wijze de plantenvariëteit en het bodemleven, we telen onze gewassen met gebruikmaking van wisselteelt en combinatieteelt; chemische middelen en kunstmest mogen niet gebruikt worden. We gaan duurzaam met materialen en met de omgeving om. De meeste leden hebben een groententuin met wat kleinfruit en bloemen. Kijk hier voor meer info over de Nijvere Pier

Lees meer »