Werkt het maaibeleid?

Dinsdag 8 september organiseert de gemeenteraad een (digitale) informatiebijeenkomst (RIB) over het nieuwe maaibeleid. Raadsleden willen graag weten hoe het nieuwe maaibeleid in de praktijk uitwerkt. In 2015 is besloten - mede ingegeven door bezuinigingen - om het maaibeleid te versoberen. Op veel plekken is de maaifrequentie teruggebracht. Het gras mocht hoger worden (15 cm i.p.v. 8 cm). boer Dirk van Dit zou voordelig uit kunnen werken op de biodiversiteit omdat bloemen en planten meer tijd en ruimte krijgen om te bloeien en te verspreiden. Zeker als het maaisel ook afgevoerd wordt krijgen zeldzamere soorten meer kansen. Meer diversiteit geeft een vitalere natuur, wat uiteindelijk ook beter is voor bewoners: schonere lucht, minder regenwateroverlast in de straten, minder hittestress in de stad en meer kleur, geur en geluid in de directe leefomgeving. Gezonde natuur, gezonde mensen. Destijds is beloofd aan de raad om het beleid te evalueren, vandaar dat de verschillende politieke partijen ook van de bewoners die zich inzetten voor een natuurgebied, park, hofje of moestuin wil horen of het maaibeleid tot resultaten heeft geleid. Groen Oost verzamelt ervaringen die we willen delen op de informatieavond. Graag jullie opmerkingen en ervaringen naar info@groenoost.net

Lees meer »

IJsvogelhof vergroend

Het IJsvogelhof is vergroend. Op het plein tussen de Gansstraat en de Kromme Rijn ging de bestrating eruit en kwam er beplanting voor terug. Bewoners Leonie en Maria genieten nu al van de vele bloemen, vogels en vlinders. "De kinderen spelen op de paden, fietsen rond de perken en kunnen volgend jaar ook op de pas ingezaaide grasheuvel ravotten. Ouders ontmoeten elkaar, zelfs studenten komen hier borrelen. Vooral de nieuwe banken en tafels zijn een goede zet, daardoor is het plein de huiskamer van onze buurt geworden." Het initiatief om te vergroenen kwam van de bewoners zelf. De gemeente en een landschapsarchitect hielpen met de uitwerking. En het groen werkt aanstekelijk, want bewoners aan het plein en omliggende straten willen als vervolgstap ook geveltuintjes aanleggen. "Straks noemen ze het hier nog IJsvogelpárk."

Lees meer »

Prijs voor boer Dirk

Mooie waardering voor boer Dirk: De Vlinderstichting heeft hem in de verkiezing tot #BovensteBesteBermbeheerder de tweede prijs toegekend (Gouda won de beker). Een knappe prestatie, want er waren in het hele land meer dan 100 beheerders genomineerd. Met zijn paard en wagen is boer Dirk een opvallende verschijning in Oost, en de jury loofde zijn communicatie met bewoners die hij vaak enthousiast krijgt om ook de handen uit de mouwen te steken. Dat komt het ecologische beheer ten goede, en daar profiteren we allemaal van. Deze week maait en hooit hij langs de singel. Mocht je hem tegenkomen, klap en zing hem even toe. Hij verdient het!

Lees meer »

Gierzwaluwen in Oost

Hekel aan muggen? Steun de gierzwaluw! Ze eten dagelijks 30 duizend (!) insecten, merendeel muggen. En we boffen, Oost is een walhalla voor gierzwaluwen. Let maar eens op deze maand: grote kans dat je in het avondschemer kleine groepjes gierzwaluwen (met zo’n v-vormig staartje) over je huis hoort ‘gieren’. Annelies Potuyt uit de Zonstraat zet zich al jaren in voor de gierzwaluw en weet waarom Oost zo populair is bij deze beschermde vogeltjes: “Het zijn holenbroeders, ze nestelen graag in spleten in bergwanden. We hebben hier geen bergen, maar onze oude huizen en gebouwen lijken er veel op. Typisch voor Oost zijn de rechte daklijsten die de mansarde (geknikte) pannendaken bovenin afsluiten. Daaronder zitten vaak holle ruimtes, voor een gierzwaluw de perfecte nestplek. Ze nestelen ook graag onder losse dakpannen en verrotte houten dakgoten, en ook die hebben we genoeg. In april vertrekken gierzwaluwen vanuit hun leefgebied in sub-sahara richting Europa om te nestelen. Een gierzwaluw is trouw en honkvast. Elk jaar komt ie met vaste partner terug naar hetzelfde nest. Maar daken worden vernieuwd, dakgoten gerepareerd en de ruimtes onder de daklijsten met purschuim geïsoleerd. Daardoor gaan veel nesten verloren. Lullig als je net 9000 duizend kilometer gevlogen hebt vanuit Afrika en je liefdesnestje is dichtgekit. We kunnen ze helpen door een paar gaten onder de daklijst open te laten of nestkasten op te hangen aan de gevel. Liefst niet gericht op het zuiden, dan wordt het binnen te warm. En gierzwaluwen zijn kolonievogels, dus hang er meerdere op, eventueel samen met je buren. En geniet de komende weken van deze kwieke en wendbare vogeltjes, eind juli vertrekken ze alweer naar Afrika.”

Lees meer »

Nieuwe groendaken

Oost krijgt steeds meer groene daken. Goed nieuws voor vogels, vlinders en bijen. En voor bewoners natuurlijk, zo liet Dave ons weten. Hij woont aan de Mecklenburglaan en heeft onlangs zijn dak vergroend. “Het idee om te vergroenen leefde al langer, maar na de infoavond in De Wilg georganiseerd door Groen Oost zijn we aan de slag gegaan. Via UWgroendak.nl uit Zeist ontdekten we de kant&klare sedumtrays die ook op bushokjes liggen. Superhandig, want je klikt ze aan elkaar, zodat je later makkelijk reparaties aan het dak kunt uitvoeren of zonnepanelen kunt plaatsen. Ze kosten iets meer dan €40 per vierkante meter en werden bij ons op de stoep afgeleverd. De gemeente geeft dit jaar 50% subsidie op groendaken, mooi meegenomen. Begin mei hebben drie potige kerels met een daklift de trays op ons dak gelegd, netjes om de schoorsteen heen zoals je ziet.Mei was zeer zonnig, inclusief mini hittegolf, en we weten nu: de isolatiewerking is fantastisch is. De hitte komt niet meer in de bovenste kamers. En opvallend: we horen minder verkeer! Na de plensbuien afgelopen dagen zien we ook minder regenwater het riool in verdwijnen, de reden dat Utrecht subsidie geeft. We zijn benieuwd of we in de winter door de isolatie ook minder hoeven te stoken. Het minpunt is dat we het groene dak zelf niet zien. We hebben geen vaste trap naar het dak en zullen slechts één keer per jaar even naar boven gaan om wat onkruid te wieden. Maar goed, onze ervaringen zijn positief, een aanrader zo’n groen dak!”

Lees meer »

Stoepplantjes

Is onkruid rommel, of juist nuttig? Vroeger haalde de gemeente het allemaal weg - opgeruimd staat netjes - maar dat doen ze niet meer. De ‘stoepplantjes’ blijken namelijk zeer belangrijk voor bijen, vlinders en vogeltjes. En ze verkoelen de straten. Het nieuwste spel is om de namen van die wilde plantjes met stoepkrijt erbij te schrijven. In de Zonstraat langs de Minstroom hebben kinderen al een rondje gemaakt. Hoe weten ze al die vreemde namen? Het Leidse Stoepplantjes heeft een mooie overzichtskaart gemaakt. Op www.stoepplantjes.nl vind je extra info per onkruidje. Bijvoorbeeld dat de Grote Weegbree nogal plakkerig is en zich verspreidt via de schoenen van voetgangers en de banden van fietsen. En dat het sap van zijn blaadjes helpt tegen blaren van brandnetels. Een bijdehand stoepplantje dus!

Lees meer »

IBB moestuin

Welkom in de moestuin van het IBB studentencomplex. Tijdens een ommetje door de buurt kwamen in contact met Niek die er druk aan het werk was. Zijn woonunit nr59 (in 2014 studentenhuis van het jaar) huurt een van de twaalf tuintjes. Met drie fanatieke huisgenoten onderhoudt hij de aardbei- en tomatenplantjes. De tuintjes zijn populair, elk jaar mogen de woonunits aangeven of ze (weer) een tuintje willen huren. En welke student wil niet verse groente en fruit uit eigen tuin in de salade?

Lees meer »

Rietveldhuis in 't groen

De groenstrook langs de Prins Hendriklaan is een opknappertje. Theus van Stadsbedrijven heeft een plannetje dat voorziet in een ecologische boost door meer bloemen in te zaaien. Beter voor vlinders en bijen. En meer kleur, want de bloemenmix bloeit van april tot oktober. Past ook beter bij de primaire kleuren van het nabijgelegen Rietveldhuis

Lees meer »

Nieuwe geveltuintjes

Geveltuintjes in Oost, in alle soorten en maten, je ziet ze steeds meer. Groen voor je huis, ook als je geen voortuin hebt. Het verkoelt je huis en straat, vangt fijnstof op en is goed voor bijen, vlinders en vogels. Je kunt de gemeente vragen om een paar stoeptegels te verwijderen. De groendienst legt dan zo’n net randje eromheen en vervangt zand door aarde. Handig, en ... gratis! Je hoeft zelf alleen de bloemen of planten erin te stoppen. En daarna af en toe water geven en tijdig snoeien, dat vergeten sommige buurtgenoten weleens ... Wel een paar spelregels: maximaal 60cm (twee tegels) uit de gevel + altijd 1,20m op de stoep overlaten voor wandelaars + geen hekje eromheen + ventilatieroosters openhouden + toestemming van huiseigenaar vragen als je huurder bent. Je hebt geen vergunning nodig. Contact de gemeente via oost@utrecht.nl en vraag om hulp bij geveltuintje. Zij helpen je verder

Lees meer »

Nieuwsbrief november

De tweede nieuwsbrief van Groen Oost met extra info over de Inititiatievenmarkt op 12 september in Koningshof en meer informatie over groedaken en geveltuintjes. Download 'm hier:

Lees meer »

Groen Oost op de kaart

Veel bewoners in Oost zetten zich in om het groen, parken en watergangen in de wijk te beheren, vaak in nauwe samenwerking met de gemeente. Samen vormen ze het groene netwerk en wisselen ze kennis en tips uit om het groen in Oost te versterken. Iedereen die zich bezig houdt met groenbeheer kan zich bij ons aanmelden (kost niks). Een keer per jaar komen alle groenbeheerders bijeen om met medewerkers van de gemeente knelpunten op te lossen of nieuwe ideeën uit te voeren.  Doe je mee? Stuur ons een mailtje met naam van je straat of buurt waar je groenstrook of park onderhoudt, dan zetten we ook jullie op de kaart!

Lees meer »

Instagram en facebook

Groen Oost kun je nu ook volgen via facebook en instagram. Ook op social media willen we het natuurlijke netwerk versterken in Oost, dus hou deze pagina's in de gaten!

Lees meer »

Marktkraam Groen Oost

Tijdens het grote buurtfeest in de Schildersbuurt op 14 september stond Groen Oost op de markt met informatie over geveltuinen en groene daken. Groen Oost is een beweging van bewoners en beheerders van groengebieden in de wijk die zich inzetten om Oost nóg groener te maken. Hoe meer bewoners hun gevel of dak (woning, keuken, balkon en schuurtje) vergroenen, des te leefbaarder de buurt wordt. 

Lees meer »

Alles over geveltuintjes

Geveltuintjes dragen - net als groene daken - bij aan een prettig woonklimaat in de stad. Groen aan de gevel vangt CO2 en fijnstof op, verkoelt de muren in je straat, dempt verkeersgeluiden en biedt extra leefruimte voor vogels en insekten zoals bijen en vlinders. Je mag over de volle breedte van je woning groen aanplanten, zonder vergunning. De gemeentelijke regels schrijven wel voor dat je geveltuintje maximaal 60 cm (2 stoeptegels) diep mag zijn, gerekend vanuit je gevel. En je moet minimaal 120 cm loopruimte op de stoep overhouden voor voetgangers. Zand mag je tot maximaal 45 cm diep uitgraven en er mag geen (sier)hekje of muurtje omheen. Heb je een huurwoning? Vraag eerst toestemming aan de huiseigenaar! Tip: hou ventilatieroosters en straatnaambordjes vrij en plant geen grote bomen of stekelige struiken. De wijkopzichter kun je vragen om je tegels weg te halen en het zand te vervangen door aarde. Hij legt op verzoek ook hoekbandjes (een rand met stenen) om je geveltuintje. Wel zo netjes en allemaal gratis en voor niets! De wijkopzichter van Oost bereik je telefonisch via 14 030. Kijk voor meer info en beplantingstips op de website van de gemeente of Utrecht Natuurlijk.

Lees meer »

Nieuwsbrief augustus

De tweede nieuwsbrief van Groen Oost met extra info over de Inititiatievenmarkt op 12 september in Koningshof en meer informatie over groedaken en geveltuintjes. Download 'm hier:

Lees meer »

Initiatievenmarkt

Op donderdag 12 september brengen we (zelf)beheerders van parken en groengebieden in contact met relevante beleidsambtenaren. Samen gaan we zoeken naar projecten of initiatieven die het groene netwerk in de wijk versterken. Vragen over subsidie, vergunning, uitvoering en beheer kunnen ter plekke afgehandeld worden, wel zo handig! Bewoners en ambtenaren wisselen ook contactgegevens uit, wat samenwerking in de toekomst bevordert. Heb je ideeën of initiatieven, of zoek je samenwerking met andere bewoners? Bijvoorbeeld om meer geveltuintjes in de wijk te krijgen? Of vleermuiskasten, bijenhotels, meer of grotere ecologische zones? Dan ben je van harte welkom, wel graag even aanmelden. Locatie: Koningshof aan de Koningsweg, tussen 16:00 en 20:00 uur. Catering (uit eigen tuinkas) is geregeld.

Lees meer »

Egelsnelweg in je tuin

Egels hebben het moeilijk, omdat tuinen stees meer 'verstenen' en heggen vervangen worden door schuttingen. Daardoor kunnen ze niet meer van tuin naar tuin gaan en moeten ze via de stoep of de autoweg. In dat laatste geval vaak met dodelijke afloop. Hoe kun je de egels helpen? Maak samen met je buren een egelsnelweg! De egelwerkgroep laat zien hoe je samen met je buren een egelsnelweg maakt:

Lees meer »

Eerste nieuwsbrief

De eerste nieuwsbrief van Groen Oost! Vol informatie gericht op bewoners die groengebieden en parken in Oost (helpen) beheren. Download 'm hier:

Lees meer »

Brainstormsessie

Op uitnodiging van de wijkraad heeft een grote groep groenbeheerders (allen bewoners) ideeën uitgewisseld over hoe we Oost nóg groener kunnen maken. Focus lag op de kansen om onderlinge ecologische verbindingen te versterken. Met een lange lijst als resultaat! In kleine groepjes gaan we de komende tijd een aantal ideeën verder uitwerken. Ondertussen gaan initiatiefnemers Akke Bink (Oosterspoorbaan en Koningshof) en Arnoud Wolff (Zilveren Schaats en Oostkrant) de overzichtskaart van het ecologische netwerk van Oost verder invullen. Een volgende stap zal zijn om contact te zoeken met gemeentelijke diensten en groenorganisaties om uit te leggen waar en hoe Groen Oost wil samenwerken en hoe we bewoners nog meer kunnen betrekken bij het versterken van het groene netwerk in onze wijk.

Lees meer »