Malibaan Groengroep

Oost is een groengroep rijker! Bewoners aan de Maliebaan gaan de gemeente een handje helpen bij onderhoud en beheer. Zo'n dertig vrijwilligers, waaronder twaalf studenten van het studentenhuis op nummer 76-78, gingen op zondag 3 april aan de slag om alle losse takken bij elkaar te harken en het plastic te verwijderen. Frans Thijssen van de gemeente had gereedschap (harken, knijpers en vuilniszakken) meegenomen, en gaf ook de nodige tips en trucs. Uiteraard werd de productieve middag afgesloten met een hapje en drankje.

Zeldzame paddenstoelen
De groep wil deze clean-up minstens vier keer per jaar uitvoeren. Daarnaast denken ze na hoe de natuurwaarde van de Maliebaan versterkt kan worden, bijvoorbeeld door nestkasten op te hangen. De Maliebaan is bij publiek (en bijen) bekend om de lange rijen lindebomen, maar de echte ecologische waarde zit in de grond: de paddenstoelen. In het recente mycologische onderzoek telde paddenstoelenexpert Peter-Jan Keizer hier maar liefst 76 soorten paddenstoelen waaronder de zeer zeldzame Lederster (Mycenastrum Corium).
Paddenstoelen zijn cruciaal voor de voedselvoorziening en gezondheid van planten en bomen, en dus van de biodiversiteit van een gebied. De hoge kwaliteit van de Maliebaan is het gevolg van het jarenlang ongeroerd laten van de bodem. De expert waarschuwt dan ook de grond niet te verstoren mocht de Maliebaan heringericht worden.

Foto: de Groengroep Maliebaan en de studenten van nummer 76-78 aan het werk