30 jaar Groengroep

De Groengroep Zonstraat bestaat 30 jaar! Sinds de oprichting op 2 december 1991 zetten bewoners van de Zonstraat zich in om de kade en oever langs de Minstroom zoveel mogelijk in natuurlijke staat te houden. "Niet teveel, het moet wel ruig blijven," zegt voorzitter Arjen Boorsma, bewoner van de oude hovenierswoning die met een loopbrug is verbonden met de Zonstraat.  "Een wisselende groep van zo’n twintig buurtgenoten steekt elke derde zaterdag van de maand de handen uit de mouwen. Met koffie na afloop, want groen gaat ook over mensen."  Annelies Potuyt, bekend van de weggeefwinkel 't Zonnetje, voegt daaraan toe: "We zijn eigenlijk een klein dorpje hier."

Leven en laten leven
Jong en oud kwamen bijeen om het glas te heffen. Speciaal voor de gelegenheid ontrolde Jan Wieskamp een zelf-gecomponeerd lied dat door de aanwezigen uit volle borst werd meegezongen met de prachtige slotregel "… langs de Minstroom in het voorjaar bloeien zij vrolijk en fleurig voor jou en mij."
Waarom is de bewonersgroep na al die jaren nog springlevend, wat is het geheim? "Leven en laten leven", zegt Annelies. "We werken niet met een streng beheerplan, we gaan intuïtief te werk. De een wil meer zon, de ander meer schaduw, weer een ander heeft specifieke voorkeuren voor bepaalde planten. Zolang we koffie blijven drinken met elkaar komen we er altijd uit."

Het Zonnetje In Huis
Oprichters van de groep zijn wijlen Huub van der Valk en de inmiddels verhuisde Theo Steur. Opvolger Arjen vertelt hoe de groep is ontstaan: "Na een herinrichting van de straat lag er langs de kade veel puin en rommel. Zo zonde! Daarom besloten Huub en Theo om met name de rij knotwilgen te beschermen en te onderhouden, want die geven dat typische beeld van de eeuwenoude Minstroom." 
In de
eerste buurtkrant 'Het Zonnetje in huis' staan de notulen van de oprichtingsvergadering. Daarin besluit de groep om in overleg met de gemeente te treden over de oevers. "Die gemeente was gelijk enthousiast. We waren een van de eerste zelfbeheergroepen in de stad en wonnen zelfs de Utrechtse milieuprijs van duizend gulden. De samenwerking met de gemeente is sindsdien zeer constructief."

Nieuwe kademuren
Dat waakzaamheid toch geboden is, bleek drie jaar geleden. "Het waterschap, de beheerder van de watergang, ging de beschoeiing langs de kade vernieuwen. Het leek erop dat daarbij alle oude bomen gekapt zouden moeten worden. We zijn direct in de bres gesprongen en vrij snel werd het waterschap juist enthousiast om de bomen te behouden. Sindsdien werken we ook met hen prettig samen."

Bollen planten
Na het zingen van het 'zonnige' lied, mochten de twee jongste leden van de groep Luuk en Luuc (4 en 5 jaar) bollen planten in de oever. Zo wordt de nieuwe generatie stap voor stap ingewijd in de wonderlijke natuur langs de Minstroom. Op naar de volgende dertig jaar!