Nieuwe kas Amelishof

Op een druilerige maandagmiddag arriveert een vrachtwagen bij de biodynamische tuinderij Amelis'hof met achterin een antieke kas. Michel en zijn vrijwilligers brengen de onderdelen naar de oude kapschuur. De tuinderij kent een lang verleden van tuinieren, en de hele omgeving ademt geschiedenis. Daarom willen ze graag het karakter van de groentetuin behouden, zonder zelf stil te staan. Want beginnen de groenten niet ook elk jaar een nieuw leven? De vrijwilligers gaan daarom ook de komende winter de handen uit de mouwen steken. Terwijl de planten zich voorbereiden op het najaar en de laatste pompoenen zijn verkocht, staat de (op)bouw van een nieuwe, historische kas in de planning.

Rijke historie
Amelis’hof bestaat al eeuwen als groententuin. Eerst tuinierden hier monniken, daarna hovelingen van ridder Amelis. Later werd het een landgoed. Sinds 1984 wordt de tuin onderhouden door vrijwilligers die hier bijzondere planten telen. De groenten, kruiden en bloemen zijn ’s zomers te koop. Ook biedt de tuin sociale werkplaatsen en worden er verschillende evenementen georganiseerd. Het is een bijzondere plek om samen te komen en te genieten van de natuur.

Eeuwenoude schuur
Midden in de tuin staat een grote schuur, welke volgens Michel één van de oudste schuren van Nederland is, waarschijnlijk gebouwd in 1624. Eind 19de eeuw is tegen de schuur een kas gebouwd - een schuurkas - maar helaas niet veel later weer afgebroken. De kapschuur is twee jaar geleden helemaal gerenoveerd, maar een kas ontbrak nog. Tot vandaag.

Belgische kas
De kas in de vrachtwagen komt uit de buurt van Brussel waar er altijd druiven in zijn geteeld. Later is de kas door de firma Oogenlust gebruikt als evenementenlocatie. Nu wil Michel met de kas het groeiseizoen verlengen en ook exotisch fruit terugbrengen in de tuin: "De kiwi groeit al tegen de muur en ananas lijkt ons ook heel leuk”. Daarnaast zal de kas een zonnig verblijf bieden aan jonge plantjes, planten voor verfstoffen en natuurlijk alle vrijwilligers die zich inzetten voor de tuinderij.

Crowdfunding
Voor de kas is wel geld nodig. De stichting Amelis’hof heeft zelf goed gespaard maar het bedrag van 35.000 euro is nog niet helemaal rond. Met de hulp van donateurs hebben ze al 15.000 euro op kunnen halen, er is dus nog meer hulp nodig. Via de crowdfunding kun jij ook doneren, waarmee je ook meteen een uitnodiging voor de feestelijke opening ontvangt. Maar donatie of niet, de tuin staat altijd open voor iedereen!

Foto's: De oude kas arriveert in onderdelen en wordt opgeslagen in de oude schuur. Het stenen muurtje waar de kas op komt te rusten staat er al. Als er voldoende geld is opgehaald kan de opbouw beginnen. - Deborah van der Vlist