Volkstuinen Rijndijk

In het hart van Maarschalkerweerd, net voorbij het viaduct bij tuincentrum Koningsdal, ligt verscholen in het groen Volkstuinen Rijndijk. Je komt er via de Koningsweg afslag Rijndijk. Veertig tuintjes waarop zo'n honderd bewoners uit Oost sinds de jaren '80 groente, fruit en bloemen telen. Geen bestuur, geen regels, geen hekken, geen faciliteiten, en tóch ... het functioneert! De tuintjes staan er prachtig bij, de onderlinge sfeer is goed, je ontmoet veel lachende gezichten als je er een rondje maakt.

Leven en laten leven
Volgens Amy Stenvert is het geheim het onderlinge respect: "We hebben een mix van tuinders. Sommige zitten hier vanaf het begin, zoals Paul en Mohammed. Anderen, zoals Olga en ik, zijn er later bij gekomen. Sommige telen voor de sier, andere willen juist zoveel mogelijk sla, tomaten en komkommers oogsten. Leven en laten leven, is ons motto, en dat werkt. Kijk maar om je heen."

Groen Moet Je Doen!
Aanstaande zondag 13 juni doet Volkstuinen Rijndijk mee aan de GroenMoetJeDoen! Dat is een fietstocht langs groene plekken in de stad, die in Oost via Park Oosterspoorbaan, Tuindersvereniging Abstede en de Spoorspeeltuin naar de Rijndijk voert. Deelnemende tuinen organiseren tussen 13-17 uur activiteiten en excursies (check hun websites), zo ook Rijndijk. "Onze imkers laten hun bijenkasten zien, er is een speurtocht voor kinderen, een workshop 'hoe maak je een composthoop' en wie zijn schetsboek meeneemt om hier op een rustig plekje te tekenen of te schilderen krijgt tips van een docent. En vraag vooral naar de wilde bloementuin, een waar paradijs! Daar staat ook een oude schaapskooi met daarin een oud wespennest. Heel bijzonder voor wie nog nooit zo'n nest heeft bekeken."

Volg Rijndijk op Instagram
Je kunt het leven op de tuinen aan de Rijndijk volgen via hun actieve instagram VolkstuinenRijndijk. Een aanrader!

Foto: Paul, Mohammed, Olga en Amy in de moestuin van Paul - Arnoud Wolff