Pollenwippers

Het stenen voorplein met enkele krappe boomspiegels aan de Prins Hendriklaan is op initiatief van bewoners door de gemeente opnieuw ingericht. Tegels eruit, groen erin! De bomen staan nu vrij in een langgerekte groenstrook. De nieuwe voorjaarsbloembollen en ingezaaide wilde bloemen maakten er het eerste jaar een Keukenhof in Oost van, tot groot plezier van bijen, vlinders, bewoners en passanten! Maar helaas, het (saaie) kweekgras bleek het sterkste en degradeerde de groenstrook weer tot een armoedig hondenuitlaatveldje.

Pollenwippen
Tijd voor actie! De bewoners pakten spade en spitvork, en begonnen enthousiast met pollenwippen. Weg met het kweekgras! En dat is hard werken, want kweekgras is taai en wortelt diep. Meter voor meter veroveren de bewoners echter met grote volharding terrein. In de opengemaakte grond planten ze heesters en vaste inheemse planten die gedijen in een weelderige bosrand of vogelbosje. De grote bomen geven namelijk veel schaduw en slurpen water, niet alle plantensoorten overleven dat. In de groenstrook leggen ze ook een slingerend stapstenen pad aan. Handig voor het onderhoud en straks een leuke manier om de buurttuin te beleven.

Handjes en planten gezocht
Wie zin heeft om te helpen met pollenwippen is van harte welkom. Stuur een mailtje of sluit aan als de groengroep bezig is. En heb je inheemse planten over die passen in een bosrand? Bijvoorbeeld krentenstruikje, egelantier, kardinaalsmuts, varens, daslook, koninginnekruid, duizendblad, boerenwormkruid, smeerwortel etc. stuur ook dan een mailtje.

Bewoners steken kweekgras uit om daarna inheemse groeiers en bloeiers te planten  - foto: Merel Bree