Officiële Wormerij

Een lang gekoesterde wens van bewoner en ontwerper Jamie Stulen ging vandaag in vervulling. Hij kreeg van de gemeente een officieel bordje met uitleg over de wormerij bij de Antoniushof, de eerste in Oost. Een jaar geleden ontwierp en bouwde hij deze levende compostbak waarin wormen, schimmels en bacteriën het GFT-afval verwerken tot verse tuingrond. Goed voor planten en bloemen. Een lokale kringloop bovendien, waardoor de vuilnisman minder hoeft te zeulen met groenbakken.  Het ontwerp van gebruikt hout en trespa doet echter met enige regelmaat de wenkbrauwen fronsen van voorbijgangers. Zij hebben geen idee van de functie van dit bouwsel en vragen de gemeente bijvoorbeeld of het grofvuil deze oude kast over het hoofd heeft gezien ... Om meer uitleg te geven is er nu dus een bordje geplaatst.

Eeuwenoud principe
"Ik verwacht dat nu duidelijker is dat deze wormerij bestaansrecht heeft", zegt Jamie. "Het is een harmonieus ecosysteem. De bak stinkt niet, want wormen zorgen voor zuurstof. Een eeuwenoud principe. Het heeft een groendak van sedum om verhitting tegen te gaan en staat om dezelfde reden onder een boom. Eigenlijk zou elke buurt of straat zo'n wormerij moeten hebben. In Rotterdam staan er al tientallen via het initiatief wormenhotel, daar zijn wormen al ingeburgerd. Lokale compost is beter voor je tuin en balkonplanten én bespaart transportkosten: minder ritjes voor de vuilnisman, minder ritjes naar het tuincentrum. Voor deze wormerij hebben we een appgroep met bewoners die meedoen.  Ze voeren de wormen met GFT en krijgen er in het voorjaar gratis compost voor terug. Hopelijk krijgt het idee navolging in de stad."

Wil je ook een wormenhotel met je straat of groengroep? Neem contact op met gemeentelijke Wijkbureau Oost via oost@utrecht.nl 

Lees hier meer over deze Wonderlijke Wormerij