Tuinieren in droge tijden

Ecologisch hovenier Rob van der Steen legde tijdens de Groen Oost infoavond uit hoe je je tuin of groenstrook aanpast aan lange, drogere zomers. "Klimaatverandering heeft invloed op beheer  van een geveltuin, groenstrook, buurttuin of boomspiegel. Hoe ga je daar mee om?  Normaal gesproken verliezen bomen, stuiken en vaste planten pas in het najaar hun blad. Nu gebeurt dat ook bij langdurige droogte en hitte in de zomer. Het groen is dan niet dood, want zodra weer een natte periode aanbreekt loopt veel weer (ten dele) uit."

Toch zijn er aandachtspunten die helpen om je tuin of groenstrook weerbaar te maken. Rob gaf een aantal tips:

(1) Kies zorgvuldig planten uit voor de groeiomstandigheden (zon-schaduw, nat-droog, grondsoort etc.). Kies ook plantensoorten die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en vogels om de biodiversiteit te vergroten.

(2) Houd de bodem gezond, bijvoorbeeld door kale plekken af te dekken met bladeren, of door onkruid langer te laten staan. De bodem droogt dan minder snel uit. Ook compost kan helpen om de bodem vochtvasthoudender te maken. Een betere vochthuishouding maakt het leven voor schimmels en zwammen ook makkekijker, waar planten en bomen dankbaar gebruik van zullen maken.

In de bijlage zijn presentatie met nog meer tips.

Wil je Rob van der Steen uitnodigen om jouw groengroep van tips te voorzien? Neem contact op via info@groenoost.net

Tuinieren en klimaatverandering
PDF – 511,6 KB