ATV Stadion

Het Nationale Keurmerk Natuurlijk Tuinieren heeft de  Amateur Tuindersvereniging Stadion (ATV Stadion) opgewaardeerd van drie naar vier stippen, de maximale score. Het juryrapport loofde de inzet voor het natuurlijk tuinieren met veel aandacht voor de biodiversiteit op het hele park. Zo zijn er poelen en vijvers, een bloemenweide en een ecologisch beheerd essenbos. Compost blijft op eigen terrein, de winkel verkoopt alleen organische mest- en bestrijdingsmiddelen en de paden worden zoveel mogelijk onverhard aangelegd. Verder is het park toegankelijk gemaakt voor bezoekers die via wandelpaden kunnen genieten van het groen. Er is ook veel waardering voor de sociale initiatieven zoals de Schooltuin (voor kinderen), de Samentuin (voor asielzoekers) en de aanstaande samenwerking met Buurtbuik, een vrijwilligersorganisatie die buurtmaaltijden bereid met overgebleven groenten van winkels en oogst van moestuinen. Al deze initiatieven maken ATV Stadion een plek die meer is dan een complex moestuinen. Het is onderdeel van het groene én sociale netwerk van Oost.

Historische grond
De tuindersvereniging telt 130 tuinen aan weerszijden van de Oostbroekselaan, een eeuwenoude hoofddijk waarmee de ontginning van Oost 900 jaar geleden is begonnen. Vruchtbare én historische grond dus! De naam 'Stadion' verwijst naar de oorsprong van de vereniging. In 1954 mochten stadbewoners 30 tuinen beheren naast het oude Stadion Galgenwaard. Na omzwervingen door de Johannapolder (nu Rijnsweerd) vestigden de tuinders zich vanaf 1974 ten oosten van de hoofddijk, met een uitbreiding in 1986 naar de westkant van de dijk.

Lid worden?
Wie lid wil worden wordt eerst uitgenodigd voor een informatieochtend (wat is natuurlijk tuinieren, wat zijn de regels) en moet twee tuindiensten meedraaien. Als dat bevalt, mag je op de wachtlijst. De vereniging hecht aan gemeenschappelijke inzet. Leden moeten volgens een rooster 5x per jaar een tuindienst draaien en alle tuinen worden 2x per jaar geschouwd.